Inn på tunet

Vi har stor tro på at gårdsbruk kan være et godt supplement til det ordinære skoleløpet. Vi tilbyr en alternativ læringsarena hvor elever kan utvikle sine praktiske og teoretiske ferdigheter, på andre måter enn i et tradisjonelt skolemiljø. Vi ønsker at alle skal oppleve mestring og samhold i stressfrie omgivelser, tett på natur og dyr.

Inn på tunet-tilbudet vårt

Gården vår ligger i rolige omgivelser i Finsland, ca 30 km fra Kristiansand sentrum.

Slekta har holdt til på gården siden slutten av 1800-tallet. Huset er fra 1930-tallet, men er renovert flere ganger siden da. Låven har blitt totalrenovert i 2023/24 og er klar for bruk til IPT-tjenester. Største del av låven er isolert og kan brukes hele året. Den inneholder allrom/kjøkken, arrangementslokaler, toalett, garderobe, kontor, treningsrom, hobbyrom og fjøs til dyr. 

På gården er det også ei gammel tømmersag, hvor vi har laget et lite snekkerverksted og på høyden bak låven har vi bygget en gapahuk hvor bål og utsikt gir ro i kropp og sinn. 

Vi har skogsdrift og vedhogst til eget bruk. Og vi dyrker grønnsaker og har 4 boergeiter, 2 kaniner, 2 katter og en hund.

Det er vårt ønske at IPT skal være hovedaktiviteten på gården. I og med at jeg er lærer er det størst ønske om å jobbe ut mot skoler og ha elever/klasser som kommer å besøker gården. Her kan vi legge til rette for alternative skoledager med mye praksis og relasjonsbygging. Vil vil også leke og være aktive ute i naturen. Vi vil ha tid til å utforske, stoppe opp å undre oss, gi rom for skaperglede og kreativitet. Vi er opptatt av samspillet med naturen, at vi må ta vare på og respekterer den, slik vi skal respektere og ta vare på hverandre.

I læreplanen er det mange mål som kan oppfylles gjennom prosesser og aktiviteter som utføres på gården. Vi tar vare på kulturarven, dyrker, høster, lager mat, lærer om hvordan bruke naturen som matkilde, opplever på nært hva dyrevelferd og dyrehold er. Her kan både barn og voksne erfare og se hvor viktig det er med samarbeid og tilstedeværelse for at arbeidsoppgaver på en gård utføres på en god måte.

Gården kan benyttes for å møte behovene til enkeltelever som på både kort og langsikt kan ha nytte og glede av et alternativ til det å gå på skolen. Men det er også mulig og ønskelig at man gjennom samarbeid med skoler kan utvikle tilbud og opplegg for både grupper og kanskje til og med hele klasser. 

Bilde: Gården kan benyttes på flere ulike måter

Gården kan også være et godt tilbud for demente, folk som trenger ulik form for arbeidstrening eller integreringstiltak. Vi ønsker å dele på gårdsressursene med alle som kan ha nytte av den.

Mer informasjon om "På Øvland": https://innpatunet.no/pa-ovland/ 

"På Øvland" er vi sertifisert

Kun godkjente gårder får kalle seg Inn på tunet (IPT) og kan selge tjenester under felles logo.

Stiftelsen Norsk Mat har ansvaret for å godkjenne IPT-tilbydere. For å bli godkjent må nødvendige HMS-krav være på plass. Videre må driverne av tilbudet vise god kunnskap om tilrettelegging, kjenne lover og regler innenfor tjenestetilbudene samt ha god kompetanse og personlig egnethet for de oppgavene de skal utføre.

Godkjenningsordningen bygger på og er en del av Kvalitetssystem i Landbruket (KSL). Utviklingen og videre drift av godkjenningsordningen gjøres i samarbeid mellom representanter for kjøpersiden, avtalepartene i landbruket, forsikringsbransjen, Landbrukets HMS-tjeneste og Stiftelsen Norsk Mat.

Mer informasjon om merkeordningen: https://innpatunet.no/kvalitetsordningen/